Middagsymposium


24 mei 2018


Bildung.city | Amsterdam

Programma

12.30 uur - Inloop met koffie en thee 

13.00 uur - Opening middagvoorzitter
Wil Overtoom, Directeur Brickhouse Academy

13.20 uur – 4 uitdagingen bij een Positieve leefstijlverandering
Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit 
Er komt nogal wat kijken bij een positieve leefstijlverandering. De eerste uitdaging is motivatie. Maar ook als mensen gemotiveerd zijn, lukt het lang niet altijd om positieve intenties om te zetten in gedrag (uitdaging 2). Vervolgens werkt de omgeving vaak ongezond gedrag in de hand (uitdaging 3). De laatste uitdaging is om terugval in oude gewoonten te voorkomen (uitdaging 4). Tijdens deze lezing gaat Ingrid Steenhuis in op het proces van gedragsverandering en de bijbehorende uitdagingen.

14.00 uur - De grote Voedselverwarring
Drs. Everdien van der Leek, Diëtist en gezondheidswetenschapper 
Er is in deze tijd steeds meer voedselverwarring. Welke trends en hypes zijn er nu op voedingsgebied en hoe ga je er mee om?

14.30 – 15.00 uur - Pauze

15.00 uur - Een introductie: het wat en hoe van nudging 
Prof. dr. Ingrid Steenhuis
Nudging lijkt tegenwoordig wel het toverwoord als het gaat om gedragsverandering. Heel kort gezegd is nudging het beïnvloeden van (keuze)gedrag door een vriendelijk duwtje in de goede richting te geven. Mensen nemen bijvoorbeeld vaker de trap wanneer voetstappen op de grond leiden naar de trap in plaats van de lift. In bedrijfsrestaurants waar de gezonde keuze vooraan en volop in het zicht staat, kiezen mensen vaker gezond. In deze lezing introduceren we het concept nudging en bekijken we voorbeelden van effectieve nudge-strategieën. Hoe kun je een positieve leefstijl stimuleren door middel van nudging?

15.30 uur - Design your own Nudge
Hoe kun je nudging toepassen in jouw werk? In kleine teams die we ter plekke formeren gaan we aan de slag om een nudge te ontwerpen.

16.00 uur - Discussie

16.30 uur - Borrel en nazit